luther film

Hillegomse bronnen organiseert 4 avonden over het thema 500 jaar reformatie. We beginnen met een filmavond waar de film Luther te zien zal zijn.

Woensdag 6 september 2017 19.30 uur: Film “Luther” (duur film 2.00 uur). Locatie: De Hoeksteen
Deze tijdloze film uit 2003 vertelt het verhaal van een van de meest invloedrijke personen in de westerse geschiedenis – de man die het eind van de middeleeuwen inluidde. De film wordt ingeleid door pastor Wilna Wierenga.
1505, Maarten Luther maakt een innerlijke crisis door. Een zware storm met blikseminslag lijkt zijn leven compleet te hebben veranderd. Vastbesloten Augustijner monnik te worden, geeft hij zijn rechtenstudie op. In 1507 wordt hij tot priester gewijd en kort daarna wordt Luther overgeplaatst naar het klooster in Wittenberg. Door zijn nieuwe leven, zijn geloof en zijn betrokkenheid bij de bijbel vormt hij ook zijn eigen overtuiging. In 1517 spijkert Luther zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg met als gevolg een breuk met de Rooms-Katholieke kerk, maar het begin van de Reformatie. Iets wat hij eigenlijk niet wilde, hij wilde hervorming van binnenuit.
De leer van Luther krijgt steeds meer aanhangers. Maar ook de andere zijde wordt belicht. De volksopstand gaat namelijk gepaard met bloedbaden en ellende. Hierdoor verliest Luther zijn status als volksheld. In deze moeilijke tijd vindt hij troost bij Katharina von Bora waarmee hij uiteindelijk trouwt….
Het slot van de film laat zien hoe de nieuwe kerk van de Reformatie definitief wordt aanvaard in Duitsland en Luther als getrouwd man met 6 kinderen en als levensgenieter een appelboom zou planten als hij wist dat Jezus de volgende dag zou terugkomen. Daartussen laat de film de enorme strijd zien die hij heeft te voeren met de geestelijkheid van de toenmalige Rooms-Katholieke kerk.

Woensdag 27 september 2017 20.00 uur: Dr. Herman Speelman. Locatie: Open Hof
Thema: de historische situatie/ontwikkeling rond de reformatie/catholica

Dr. Herman Speelman is lid van de vakgroep Early Modern Reformed Theology van de Theologische Universiteit Kampen en assistant-docent Oecumenica aan het Grootseminarie Bovendonk.
Naast werkzaamheden als predikant in vele gemeenten van de Christelijke Gereformeerde Kerken, heeft dr. Herman Speelman ook een jaar als legerpredikant gediend. Hij was eerder decaan aan het Internationale Theologische Instituut en heeft ook ruim twintig jaar les gegeven in kerkgeschiedenis aan de Gereformeerde Scholengemeenschap in Zwolle. Hij heeft als missionaris gediend, apologetica onderwezen bij het Hindustan Bible College in Chennai (India) en hermeneutiek aan de Pacific Islands Bible College in Guam (USA).
Als pastor en leraar op het gebied van religie kreeg hij spirituele steun van vele religieuze gemeenschappen, waaronder de Trappisten in Berkel-Enschot en de Minderbroeders Kapucijnen van Friars in ‘s-Hertogenbosch, evenals van de Franciscaanse gemeenschappen in Stoutenburg, Kranenburg en op Guam.

Woensdag 11 oktober 2017 20.00 uur: Dr. Peter-Ben Smit
Thema: Avondmaal en Eucharistie in de oecumene
Dr. Peter-Ben Smit (1979) is als universitair docent Nieuwe Testament verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bekleedt de bijzondere leerstoel voor “Oude katholieke kerkstructuren” vanwege de St. Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht. Hij is priester en assisteert in de Oud-Katholiek parochie Amsterdam. Hij is gepromoveerd in de nieuwtestamentische wetenschap, gehabiliteerd in de kerkgeschiedenis en nogmaals gepromoveerd in de Anglicaanse theologie.
Smit werd in Rotterdam geboren en groeide op binnen de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, een kerk die ontstond in 1723 uit een schisma met de kerk van Rome. ,,Ik kom uit een pastoorsgezin. Theologie en kerk waren daardoor eigenlijk altijd aanwezig.”
Smit studeerde aan de universiteiten van Amsterdam, Sheffield en Bern, alsmede aan het Oud-Katholiek Seminarie in Utrecht en het General Theological Seminary in New York. Hij promoveerde in 2005 in Bern met een proefschrift over de voorstelling van het Rijk Gods als tafelgemeenschap in het Nieuwe Testament.

Woensdag 25 oktober 2017 20.00 uur: Mgr. Dr. Hans van den Hende
Thema: Vijftig jaar Oecumenische dialoog in het licht van het Tweede Vaticaans Concilie

Mgr. Dr. Hans van den Hende is Rooms-katholiek bisschop van Rotterdam en Bisschop-referent voor de oecumene van de RK Nederlande Kerkprovincie.

 

Deel dit bericht .....

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
E-NIEUWS

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten van Open Hof? Meld je dan aan voor onze wekelijkse ‘e-nieuws’.

INformatie
Contact

Zie ook de contactpagina voor meer gedetailleerde informatie en een contactformulier.

Locatie
Scroll naar top